Aanpak psychisch ziekteverzuim

psychisch ziekteverzuim

Aanpak psychisch ziekteverzuim

Psychisch ziekteverzuim neemt toe

De Coronacrisis zorgt voor nogal wat impact, waar in het begin van de crisis, het psychisch verzuim daalde is er nu een stijging waar te nemen. Doordat werknemers en werkgevers moesten schakelen van op kantoor naar thuis werken is er veel flexibiliteit gevraagd. Uiteindelijk eist dit ook zijn tol, omdat er minder goed gemonitord kan worden. Voor leidinggevenden is het vaak lastig waar te nemen of het om een regulier of psychisch ziekteverzuim gaat. De hulp van een expert helpt uw onderneming aan gezonde werknemers.

Waakzaam voor langdurig verzuim

Als werkgever, leidinggevende of HR deskundige is het belangrijk om waakzaam te zijn voor langdurig verzuim. In de regel wordt er na ongeveer 6 weken vastgesteld dat een verzuim om psychisch verzuim gaat. Psychische verzuim perioden zijn vaak vele malen langer en hebben een goede begeleiding nodig. Een nieuwe werksituatie, zoals deze er nu is, geeft voor werknemers extra druk. Zaak is natuurlijk om hierop te anticiperen en regelmatig contact te hebben met werknemers.

Extra druk zorgt voor stress

Doordat er door de nieuwe werk situatie geen sociale contacten meer zijn en je steun van collega’s mist, is er een risico dat psychische klachten zich eerder voordoen. Ook de onzekerheid over het behouden van een baan veroorzaakt stress en daarmee psychisch ziekteverzuim. Zorg ervoor dat de druk wordt weggenomen door contact te hebben, een luisterend oor te bieden en daarmee het sociale weer toevoegt aan de thuiswerk situatie.

Noodzaak van preventie

Als een werknemer uitvalt met psychische klachten suddert dit vaak al een tijd, hoe eerder de signalering, hoe beter een werknemer kan blijven functioneren. U wilt niet liever dan gezonde en productieve werknemers. Voorkomen blijft in alle gevallen altijd beter dan genezen. Een paar tips van ons waarmee u preventief al actie kunt ondernemen:

  • Zorg voor regelmatig contact met de werknemers

  • Stel duidelijke kaders op

  • Schakel de hulp in van een arbeidsadvies expert waar nodig

Contact voor preventie psychisch ziekteverzuim

Ondernemen en werken in de nieuwe “anderhalvemetersamenleving” vraagt enorm veel van zowel werknemers en werkgevers. Heeft u preventief advies nodig of begeleiding voor werknemers, dan kunt u een expert inschakelen om uw werknemer en u zelf goed te kunnen helpen. Caroja Arbeidsadvies staat u met raad en daad ter zijde om verzuim tot een minimum te beperken. Kunt u onze hulp gebruiken? Telefonisch zijn wij bereikbaar op 085 130 52 93 op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur. Wij kunnen uiteraard ook contact met u opnemen, vult u dan ons contactformulier in, wij zorgen voor een snelle terugkoppeling van uw vraag.