
31 mei Burn-out nu ook officieel een ziekte
Het is nu ook officieel: burn-out is een ziekte. Onlangs voegden de lidstaten van de WHO burn-out toe aan een catalogus met daarin 55.000 ziekten, symptomen en oorzaken van letsel.
We weten het allemaal. Het aantal mensen met burn-out neemt nog steeds toe. Een burn-out kost een werkgever gemiddeld circa 60.000 euro. Dus het gaat om veel geld. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO weet het nu ook. Burn-out is een ziekte. Volgens de organisatie is burn-out “een syndroom, veroorzaakt door chronische stress op de werkvloer”. Burn-out leidt volgens de WHO tot gevoelens van vermoeidheid, een negatieve houding ten opzichte van een baan en afname van productiviteit. De WHO koppelt burn-out dus nu duidelijk aan de werkomgeving.
Burn-out unieke code op de lijst
Hoe pakt dat uit in de praktijk? De zogenoemde ‘ICD-lijst’ van de WHO is na lange tijd aangepast en wordt van kracht op 1 januari 2022. Zo kunnen zorgaanbieders wereldwijd hun voorwaarden aanpassen aan deze nieuwe lijst. De lijst maakt het mogelijk om statistieken bij te houden en gezondheidstrends te documenteren. Elke aandoening in de catalogus heeft een unieke code. Artsen registreren straks wereldwijd de diagnose burn-out met deze eigen code, zodat er meer inzicht komt in de ziekte.
Gezondheidszorg en verzekeraars
Daarnaast wordt een burn-out door opname op de ICD-lijst meer geïnstitutionaliseerd in de huidige gezondheidszorg. Behalve verzekeraars werken ook ziekenhuizen met de lijst. Naast burn-out en gameverslaving staan aandoeningen als dwangmatig seksueel gedrag en online-gokverslaving nu ook op de WHO-lijst.
Burn-out is geen aanstellerij
Burn-out kan verschillende oorzaken hebben. In de Arbowet komt dit terug onder de kop kop psychosociale arbeidsbelasting. Het gaat dan over werkdruk en ongewenste omgangsvormen zoals pesten, seksuele intimidatie en agressie of geweld. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2018 komt naar voren dat 36 procent van de ondervraagden vaak of altijd snel moet werken, 46 procent zegt vaak tot altijd heel veel werk te hebben.
Burnout kan nu dus echt niet worden afgedaan als aanstellerij of luiheid.