Creatief inrichten van een thuiswerkplek

Creatief inrichten van een thuiswerkplek

Inrichten van een thuiswerkplek

We kennen allemaal wel de tekeningen van hoe je netjes je werkplek moet instellen volgens de arbo-regels. Die regels zijn niet uit de lucht komen vallen. Het voorkomt namelijk lichamelijke klachten. Nu het er sterk op lijkt dat het verplichte thuiswerken niet over een week ten einde komt, is het tijd om de huidige werkplek eens goed onder de loep te nemen. Met wat creativiteit is inrichten van een thuiswerkplek op ergonomisch vlak prima te realiseren.

Thuiswerken zonder klachten, onze tips

Thuiswerken… sommigen deden het al een tijdje in het kader van ‘het nieuwe werken’, maar met de huidige maatregelen rond COVID-19 is in één klap een groot deel van Nederland veroordeeld tot het nieuwe werken. Daar zijn we niet allemaal op ingericht. Wij geven graag tips voor het inrichten van een thuiswerkplek te werken, ook als niet alle middelen direct voor handen zijn. Zodat jij op een gezonde  manier kunt werken. Hoe voorkom je arm-, nek- en schouderklachten als je aan de keukentafel werkt?

Bureau-hoogte

Ja, heel mooi al die regels, maar de gemiddelde keukentafel is niet in hoogte verstelbaar. De hoogte van het bureau is in dit geval dus een vast gegeven, waar we niet zoveel aan kunnen veranderen. Dan is het extra belangrijk om een goede stoel te gebruiken en deze optimaal in te stellen, voor zover mogelijk.

inrichten van een thuiswerkplek

Bureaustoel of beter: stoel

Wellicht heb je thuis een bureaustoel die redelijk in te stellen is. Gebruik die dan ook en blijf niet aan de keukenstoel zitten. Ben je veroordeeld tot een eetkamerstoel, dan is daar wellicht weinig aan in te stellen, maar kijk wat mogelijk is. Kussens kunnen bijvoorbeeld helpen om hoger te kunnen zitten en ook voor betere ondersteuning in de onderrug. Hangen je benen daardoor in het luchtledige, dan kan een stapel boeken als voeten-steuntje dienen. Als je de keuze hebt, dan heeft een stoel met armleuningen de voorkeur. Er zijn overigens bedrijven die voor deze corona-crisis de bureaustoelen naar het huis van de medewerkers laten vervoeren. Je kunt eens informeren of dat een idee is bij jullie in het bedrijf, of dat je een bureaustoel mag komen ophalen?

Los beeldscherm en toetsenbord

Langere tijd werken op een laptop is funest voor armen, nek en schouders. Een van de belangrijkste punten voor gezond beeldschermwerk, is het scheiden van toetsenbord en scherm. Heb je nog een los toetsenbord beschikbaar, of juist een los scherm? Is het misschien mogelijk om het scherm of toetsenbord op te halen van je werkplek? Dit zal een wereld van verschil maken voor je werkhouding. Probeer ook een gewone muis te regelen, zodat je geen gebruik hoeft te maken van de muisknop of de trackpad van de laptop. Zorg dat de ellebogen dicht bij het lichaam blijven als je een muis gebruikt.

Instellen beeldscherm

Als je een los toetsenbord hebt, kun je vervolgens de laptop (die dan functioneert als beeldscherm) op de goede plek zetten. Zet het beeldscherm recht voor je en probeer de tafel en stoel zo op elkaar af te stellen dat je met ontspannen schouders kan werken, of ondersteun de armen zo goed als dat lukt. Plaats het beeldscherm in op de juiste hoogte: de bovenkant van het scherm iets onder ooghoogte, zodat je ietsje naar beneden kijkt. Ook hierbij kan een stapel boeken weer goed van pas komen. Kantel het scherm zo dat je loodrecht op het scherm kijkt.

Lichtinval

Let bij beeldschermwerk op dat er geen hinderlijke spiegelingen zichtbaar zijn in het beeldscherm. Zorg dat je dwars op het raam zit. Zo kijk je niet tegen het licht in en valt het licht niet op het scherm.

Contact over het inrichten van een thuiswerkplek

Bij Caroja helpen wij u graag om de best mogelijke thuis situatie te creëren om op een gezonde manier te kunnen werken. U kunt via ons contactformulier 24/7 alle vragen stellen, waar wij snel op zullen antwoorden. uiteraard staan wij u ook met alle plezier telefonisch te woord op 085 – 130 52 93.