Planten op kantoor zorgen voor meer productiviteit

planten op kantoor

Planten op kantoor zorgen voor meer productiviteit

Planten op kantoor zorgen voor meer productiviteit, blijkt uit recent onderzoek

Dit blijkt uit recent onderzoek en staat haaks op de geldende managementtechnieken. Het internationale onderzoek naar planten op kantoor werd geleid door de Nederlandse Marlon Nieuwenhuis, verbonden aan de Afdeling Psychologie van de Universiteit van Cardiff. Verder is er samengewerkt met academici van de Britse Universiteit van Exeter en de Australische Universiteit van Queensland. ‘We plaatsten de planten in twee grote, voorheen Spartaanse uitziende, commerciële kantoren in Nederland en Engeland,’ zegt Nieuwenhuis. ‘Dit leidde tot een toename in productiviteit van vijftien procent. Deze conclusie staat haaks op de huidige economische zeitgeist en de geldende ‘kale’ managementtechnieken.’ Want met het Nieuwe Werken kwam ook een voorkeur voor een modern leeg en onpersoonlijk kantoor op, waar werknemers op verschillende dagen en tijdstippen aan welk bureau dan ook kunnen aanschuiven. ‘Met dit onderzoek,’ zegt Nieuwenhuis, ‘hopen we de weg te wijzen richting een meer aangename en comfortabele kantoorvorm die ook nog eens meer winstgevend blijkt te zijn.’

Gevoel van welzijn

Gedurende de weken dat het onderzoek werd uitgevoerd gaven de werknemers onder meer aan dat de lucht meer zuiver was. En bovendien de concentratie hoger, en dat men zich overall meer tevreden voelde in de kantooromgeving. ‘Een groen kantoor,’ zegt Alex Haslam, die als hoogleraar psychologie van de Universiteit van Queensland ook betrokken was bij het onderzoek, ‘geeft werknemers nu eenmaal meer het gevoel dat hun werkgevers werkelijk wat om hun welzijn geven. Investeren in groen in de werkomgeving verdient zich ook nog eens terug.’ Over de kale kantoortrend zegt Aslam: ‘Sometimes less is just less.’

Voordelen planten op kantoor op rij

Natuurlijk is er al eerder onderzoek gedaan naar het mogelijke effect van zowel planten als bloemen in de kantooromgeving. Deze onderzoeken werden echter meestal in een laboratorium uitgevoerd. Maar ook hier waren de uitkomsten positief. De vijf grootste, wetenschappelijk bewezen voordelen van groen op kantoor op een rij.

1. Verbetering concentratie en geheugen

Uit het eerder genoemde onderzoek bleek dat werknemers dankzij het groen om zich heen beter konden concentreren. Naast de aanwezigheid van planten kan ook een ommetje maken in de natuur de concentratie en de werking van het geheugen met maar liefst twintig procent verbeteren, zo ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Michigan. Mensen hoeven niet eens plezier aan hun natuurwandeling te beleven om het effect te ondervinden, zegt onderzoeker Marc Berman. Frappant genoeg is er zelfs een verbetering bij de geheugentesten gemeten op het moment dat uitzicht is op natuurfoto’s. Bij het kijken naar foto’s van stedelijke omgevingen vond er geen verbetering plaats.

2. Minder stress

De aanwezigheid van planten zorgt voor minder stress onder werknemers, zo bleek uit een onderzoek uitgevoerd door de Washington State University. In een kantooromgeving nagebootst in een laboratorium kregen de participanten stressvolle oefeningen te doen achter computers. Met planten langs de muren ligt het stressniveau twaalf procent lager. Bovendien is men ook nog eens sneller in het beantwoorden van de vragen.

3. Minder ziekteverzuim

Hoogleraar psychologie Tina Bringslimark, verbonden aan de Norwegian University of Life Sciences (NMBU), is een expert als het gaat om de invloed van omgevingsfactoren op het welzijn van werknemers. Samen met haar team onderzocht ze bij 385 Noorse werknemers de correlatie tussen ziekteverzuim en stress en de aanwezigheid van kantoorplanten. Ze hielden daarbij rekening met variabelen als leeftijd, zaken als licht en temperatuur op het kantoor en de werkdruk. Uiteindelijk bleek de aanwezigheid van een plant op het bureau zonder meer te zorgen voor minder ziekteverzuim van de werknemer.

4. Minder depressief

Een studie die gedurende drie jaar werd uitgevoerd door de University of Technlogy Sydney ontdekte dat negatieve stemmingen en gevoelens van depressie met maar liefst 58% afnamen dankzij planten op kantoor. ‘We vonden zulke opmerkelijke verschillen bij de participanten,’ zegt hoogleraar Margaret Burchett. ‘Dat dit wat ons betreft bevestigt dat de voordelen van een groen kantoor veel verder gaan dan alleen maar een meer zuivere lucht.’

5. Ook bloemen maken gelukkig

Mensen die zich omringen met bloemen thuis of op kantoor voelen zich gelukkiger, minder gestressed en meer ontspannen. Dat verklaart hoogleraar Charlie Hall, de Ellison Chair in International Floriculture in zijn blog over de gezondheidsvoordelen van planten. Het – dagelijks – zien van een mooi bosje bloemen verhoogt volgens Hall een optimistische houding ten aanzien van het leven. Ook een Japans onderzoek wees enkele jaren geleden op de voordelen van het ruiken van bijvoorbeeld lavendelbloesem voor een opbeurend effect en het verlagen van stress en depressieve gevoelens.
Bron: MT next generation leadership

Contact over een gelukkige werkomgeving

Wij willen niets liever dan dat uw werknemers prettig en gelukkig op kantoor werken. Heeft u advies nodig over het welzijn van uw werknemers, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar op 085 130 52 93. Uiteraard is ons contactformulier 24 uur per dag en 7 dagen in de week beschikbaar, zodat u alvast een vraag kunt stellen. Wij bellen u zo snel als mogelijk terug.