De cijfers en PSA
Een van de belangrijkste redenen voor het ontstaan van werk gerelateerd verzuim is de psychosociale arbeidsbelasting (PSA) Het gaat hierbij om werkdruk, werkstress, emotioneel te zwaar werk, te moeilijk werk, problemen met de leiding of werkgever en problemen met collega’s of klanten. Bij 14% van de werknemers die in 2017 verzuimden, is PSA de belangrijkste reden voor het ontstaan van de klant van de laatste verzuimperiode; het hoogste percentage in de afgelopen 10 jaar.
Dat betekent dat van alle werknemers met werk gerelateerd verzuim in 2017 ruim de helft dat verzuim toeschrijft aan PSA. Van de gevraagde PSA-arbeidsrisico’s rapporteren werknemers in 2017 het meeste ‘werkdruk en werkstress (10%). ‘Problemen met leiding of werkgever’ zijn bijna met 2% van de werknemers de belangrijkste verzuimreden. ‘Emotioneel te zwaar’ of ‘te moeilijk werk’, ‘problemen met collega’s of ondergeschikten ’of ‘problemen met klanten’ vormen samen ook zo’n 2% van de belangrijkste verzuimreden. (Bron: Arbobalans 2018)
Wat is psychosociale arbeidsbelasting (PSA)
De definitie voor psychosociale arbeidsbelasting vanuit de Arbowet luidt: “de factoren direct of indirect onderscheid met inbegrip van seksuele intimidatie, agressie en geweld, pesten en werkdruk, in de arbeidssituatie die stress teweegbrengen”. Hieruit volgt dat PSA uiteenvalt in drie belangrijke onderwerpen:
- Werkdruk
- Ongewenste omgangsvormen (intern)
- Agressie en geweld (door derden/extern)
Deze onderwerpen kunnen werk- stress veroorzaken. Werkstress kan vervolgens weer leiden tot de (beroeps)ziekten burn-out en overspannenheid. Pesten en agressie & geweld kunnen naast werkstress veroorzaken en ook leiden tot respectievelijk arbeid gerelateerde depressie en PTSS.