
28 jul Voorkom chronische stress door thuiswerken
Thuiswerken levert extra stress op
Na de intelligente lock-down die een aantal maanden duurde is het aantal werknemers met chronische stress door thuiswerken toegenomen. Maar liefst 40% van de thuiswerkers voelt extra stress. Er zijn een aantal oorzaken en direct ook oplossingen om niet in een chronische stress situatie terecht te komen. Wij zetten er een aantal op een rijtje, zodat zowel werknemers, collega’s en werkgevers de tips kunnen delen. Want niemand wil langdurig ziek personeel, zeker niet als dit voorkomen had kunnen worden.
Sociale contacten
Normaal gesproken kom je collega’s tegen en kun je heel even aan iets anders denken dan aan werk. Je kunt ook even sparren over iets werk-gerelateerds, een advies vragen in de wandelgangen, samen lachen of een compliment krijgen. Het hebben van collega’s maakt het werkzame leven aangenamer en eenvoudiger. Het van oorsprong Keniaanse gezegde “Alleen ga je sneller en samen kom je verder”, prijkt niet voor niets op menig kantoormuur. De oplossing is toch om even contact te hebben met een collega, bel even of organiseer een video meeting. Wij vonden het bijvoorbeeld heel fijn om iedereen weer even te zien en te spreken tijdens de videomeetings.
Altijd “aan” staan
Door de digitalisering ben je eigenlijk altijd bereikbaar en de wil om er te zijn voor jouw collega’s is groot, dus je zorgt simpelweg dat je er altijd bent. Niemand die heeft gezegd dat dit moet, maar je hebt hart voor de zaak. Vervolgens word je constant gestoord en krijg je jouw eigen werk niet af. Het niet af krijgen van je werk zorgt dan weer voor stress en je besluit dan nog maar even een avondje door te werken.
Heb je er weleens over nagedacht om je telefoon en je mail een paar uur per dag “uit” te zetten? Je krijgt geen mail meldingen binnen en de telefoon leg je even ergens anders neer. Dan heb je de rust om je werk af te maken om vervolgens alle berichten die je hebt gemist per categorie te beantwoorden. Ook een oplossing is om duidelijk te communiceren via welk digitale kanaal je vragen wilt ontvangen. Dit scheelt weer heen en weer schakelen van mail naar Whatsapp en van telefoon naar Socials.
Lange werkdagen
Doordat je overdag niet aan ‘werken’ toekomt hebben mensen weleens de neiging om dan de klus later op de avond maar te klaren. Met als gevolg dat je direct na het werken gaat slapen om vervolgens een deel van de nacht wakker te liggen omdat je hoofd nog niet uit staat. Spreek met jezelf een dagindeling af, er is namelijk echt een tijd van werken en een tijd van rusten. Zonder de rust kom je in een neerwaartse spiraal terecht en ben je steeds minder productief gedurende de dag, waardoor je steeds langere en stressvolle dagen maakt.
Schakelen van ouder naar leerkracht naar werknemer
Het schakelen van de ene functie naar de andere is een energie vreter. Het is onmogelijk om iedere dag 3 verschillende functies uit te oefenen en deze dan ook nog eens goed te doen. Ook hier: Verdeel en heers! Verdeel de dag in groepen, waar je tussendoor tijd hebt voor jezelf zodat je kunt resetten, af kunt sluiten en weer op kunt starten. Een uitleg naar kinderen, collega’s en werkgever waarom je een paar uur niet beschikbaar bent is snel gemaakt en er is zeker begrip voor.
Veranderingen zorgen voor stress
En er is nogal wat veranderd de afgelopen maanden! Van een complete lock-down, naar wekelijkse versoepelingen die ook niet altijd even duidelijk waren. Dit betekent dat je weer alle informatie moet lezen, je gaat verdiepen in wat wel-en-niet-mag. De discipline die je jezelf weer oplegt om je aan de maatregelen te houden. Je bent hier niet de enige in: iedereen is en wordt moe van de continue-e ontwikkelingen, zelfs als je niet werkt. Neem de tijd om alles te laten bezinken en geef jezelf de tijd om eraan te wennen.
Neem voldoende rust en afstand
Het voelen van chronische stress gun je niemand en zeker jezelf niet. Luister naar je lichaam en neem regelmatig rust. Als je uitgerust bent kun je veel meer aan en is werk waar je nu tegenop ziet sneller en gemakkelijker gedaan. Loop een rondje in de frisse buitenlucht, stap op de fiets of pak een hobby op. Je hoofd even op standje “nul” zetten werkt enorm verhelderd en zorgt voor veel minder stress. Ten slotte willen wij iedereen graag fit en zonder stress aan het werk hebben, of je nu thuis werkt of naar kantoor gaat.
Arbeidsadvies voor werkgevers
Caroja Arbeidsadvies helpt en onderstunt bedrijven bij het krijgen en houden van gezonde werknemers. Een arbeidsadvies op maat kan zomaar het verschil betekenen tussen een zieke en gezond team. Als ik kan helpen, neem dan gerust vrijblijvend contact op. Telefonisch ben ik op werkdagen bereikbaar op 085 130 52 93.