
06 mrt Werkgevers overstelpt met loonsancties UWV over uitvoering ziektewet
Derks zegt dat de betrokken werkgevers dit als bijzonder onrechtvaardig ervaren, omdat het UWV minder strenge maatstaven hanteert voor werkgevers die de uitvoering aan de dienst zelf hebben toevertrouwd — en hun al helemaal geen sancties oplegt. ‘Deze discrepantie is niet uit te leggen aan de betrokken (ex-)werknemers en (ex-)werkgevers’, schrijft het platform van private uitvoerders PPUSZ, waar Derks bestuurder is, in een brief aan verantwoordelijk minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het UWV laat in een reactie weten zich bij toetsing aan de wet te houden.
Sancties
De loonsancties kunnen voor een werkgever in de papieren lopen, zegt Derks. ‘Het gaat om grote bedragen, het UWV kan zomaar opleggen dat de uitkering een jaar lang voor rekening van de werkgever komt.’ De beleidsregels worden volgens haar jaar op jaar aangescherpt.
Voor de uitvoering van de ziektewet bestaat sinds een jaar of tien een zogenaamd hybride stelsel. Vooral grote bedrijven besteden de zorg voor re-integratie van zieke werknemers uit aan private uitvoerders. Het gaat bij elkaar om circa 40% van de loonsom. De andere werkgevers zijn publiek verzekerd via het UWV. Het idee daarachter is dat de komst van private uitvoerders de concurrentie bevordert en werkgevers stimuleert om zich harder in te zetten om voormalige werknemers weer snel aan het werk te krijgen.
Re-integratie
Dat betekent wel dat er feitelijke concurrentie bestaat private uitvoerders en het UWV, terwijl die laatste partij tevens is belast met de controle. De uitkeringsinstantie kan concurrenten dus sancties opleggen. Dat wringt vooral in gevallen waarin geen pogingen zijn gedaan om een iemand die uit de ziektewet komt weer aan het werk te krijgen bij de oude werkgever. Dit staat bekend als Spoor 1 re-integratie.
Volgens Derks kan het UWV loonsancties opleggen aan werkgevers die een gewezen werknemer geen vast contract aanbieden, terwijl het UWV zelf alleen maar inzet op re-integratie bij een andere werkgever, in jargon ‘Spoor 2’ genoemd. ‘Dat is krom’.
De private uitvoerders vragen Koolmees het speelveld weer gelijk te trekken en wel zo snel mogelijk. De minister zou de Spoor 1 inspanningen moeten uitsluiten, zodat daarop geen sancties meer mogelijk zijn.