
25 nov Werknemer besmet met corona
Werknemer besmet met corona
Is er een werknemer besmet met Corona? Of heeft een werknemer nauw contact gehad met een besmette persoon? Wat betekent dit voor jou als werkgever? Op het moment dat dit gebeurt is het goed om voorbereid te zijn en de antwoorden te weten op de meest gestelde vragen. Wij geven alvast de antwoorden zodat je voorbereid bent.
Verplicht laten testen op Corona
Je mag en kan, volgens de wet, een werknemer niet verplichten een coronatest te laten doen. Wat wel kan is een bedrijfsarts de test laten doen. Houd er wel rekening mee dat de arts de uitslag niet mag delen. Als er sprake is van een Coronabesmetting zal de bedrijfsarts dit doorgeven aan de GGD, vervolgens neemt de GGD dan contact op met de werkgever om de maatregelen te bespreken. De werknemer mag uiteraard wel vrijwillig de uitslag delen.
Leg de uitslag niet vast in een dossier
Belangrijk is dat de uitslag van de test niet vastgelegd of gedeeld mag worden. De uitslagen zijn medische gegevens die op basis van de AVG wetgeving niet vastgelegd mogen worden door werkgevers. Ook het delen van de positieve besmetting met collega werknemers is niet toegestaan.
Moeten alle werknemers in quarantaine?
Collega’s die in nauw contact zijn geweest zijn (minstens 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand, zonder mondkapje) met de besmette persoon, moeten 10 dagen in quarantaine. Daarnaast is het belangrijk om te weten is dat de veiligheidsregio waaronder je valt een bedrijf zelfs voor 14 dagen kan sluiten. Dit is als uit bron- en contactonderzoek blijkt dat een werknemer besmet met corona in contact is geweest met andere werknemers.
Bij een besmetting op de werkvloer, is het niet in alle gevallen nodig om alle werknemers in quarantaine te plaatsen. Een advies vraag je aan de bedrijfsarts en is afhankelijk van de omstandigheden van de besmetting. Een werkgever is verplicht om te zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. Het advies om werknemers zo veel mogelijk thuis te laten werken is en blijft van kracht.
Werknemer mag niet zelf bepalen om thuis te blijven
Een werknemer mag niet zelf bepalen in quarantaine te gaan na een eventuele besmetting. Hiervoor moet altijd eerst contact zijn geweest met de werkgever. Gaat de werknemer wel in quarantaine zonder overleg, dan is het geven van een waarschuwing een mogelijkheid. Daarna kan zelfs het loon stopgezet worden.
Verplichting om in quarantaine te gaan
Een werkgever kan, aan de andere kant, wel een werknemer verplichten om thuis te blijven. Mits dit noodzakelijk is om een gezonde en veilige werkomgeving te garanderen. Indien de mogelijkheid er is, dan kan er thuisgewerkt worden. Op het moment dat duidelijk is dat de werknemer niet besmet is, kan er weer op locatie gewerkt worden.
Recht op salaris tijdens quarantaine
Een werknemer die in quarantaine moet, heeft gewoon recht op loondoorbetaling. Zo ook een werknemer die nog geen symptomen heeft, maar wel in quarantaine moet. Deze regel geldt ook voor een werknemer die in een vakantieland in quarantaine moet. Deze dagen gaan niet van de vakantiedagen af.
Werknemer gaat op vakantie naar een risicogebied
Als een werknemer naar een land op vakantie gaat waar een code rood of oranje reisadvies is, hoeft loon niet doorbetaald te worden. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat dit in veel gevallen lastig te bewijzen is.
Werknemer weigert thuis te werken tijdens quarantaine
Als werken vanuit huis mogelijk is, moeten de werkzaamheden gewoon uitgevoerd worden. Als een werknemer dit weigert is er geen recht op loon. Pas als een werknemer arbeidsongeschikt en dus ziek is, moet een werknemer zich ziek melden. Als een werknemer positief is getest op COVID-19, maar geen of milde klachten ervaart, kan de werknemer prima thuis zijn werk blijven doen.
Advies bij werknemer besmet met corona
Bij een positieve testuitslag van één of meerdere werknemers is het prettig om direct een gericht advies te krijgen hoe hiermee om te gaan. Zo voorkom je dat het aantal besmettingen toeneemt. Caroja Arbeidsadvies is je daarbij graag van dienst. Een advies is telefonisch te verkrijgen op 085 130 52 93 of via ons contactformulier wat 24/7 bereikbaar is.