Zo gaat u van werkdruk naar werkplezier

Zo gaat u van werkdruk naar werkplezier

 

Steeds meer organisaties beseffen het: werkdruk aanpakken werkt beter door daarnaast aandacht te schenken aan werkplezier. Maar om dit in de praktijk brengen is niet altijd even eenvoudig. Met deze vijf strategieën lukt het. Want wat we in elk geval willen voorkomen, is dat de problemen groter worden dan ze waren. De vijf strategieën bieden goede tools om wél het gewenste effect te bereiken: meer werkplezier. Wie alle vijf de strategieën onder de knie heeft en regelmatig inzet, doet aan gezond stressmanagement.

Balans beïnvloeden: meer werkplezier met 5 strategieën

In het gesprek over werkdruk en werkplezier hebben we het vaak over de balans tussen energievreters en energiegevers. De vijf strategieën richten zich op het beïnvloeden van deze balans, op het verkleinen van energievreters en het vergroten van energiegevers. Daarbij zijn alle vijf strategieën van belang, als een schijf van vijf.

Het begint bij inzicht in energievreters en energiegevers

De eerste stap in gezond stressmanagement is om inzicht te krijgen in de balans tussen energievreters en energiegevers. Inzicht in de eigen balans en in die van collega’s, inzicht in overeenkomsten en verschillen. En ook: inzicht in de effecten van die energievreters en energiegevers en in de mate van invloed die je erop hebt. Deze bewustwording biedt de basis om zinvol met de strategieën aan de slag te gaan. Logisch, voor een probleem bedenk je een oplossing. Toch zijn er teams die deze strategie overslaan. Ze hebben het afgeleerd om te proberen iets in de organisatie te veranderen. Een brainstorm met het team en/of sleutelpersonen blijkt vaak originele en realistische oplossingen te bieden. Voor energievreters die niet of niet snel aan te pakken zijn, komt strategie 2 in beeld.

Strategie 2: Accepteren en loslaten

Iets heel graag anders willen, maar dat niet kunnen beïnvloeden. Als de wens groot is en de invloed erop klein, zal dat veel energie kosten. Het herkennen van het energieverlies en het accepteren van het gebrek aan invloed zijn belangrijk. Om de eigen energiehuishouding gezond te houden is het vervolgens van belang de emotie (irritatie, boosheid, verdriet) los te laten. Een ritueel helpt daarbij. Verscheur bijvoorbeeld een vel papier met daarop de reden van je boosheid.

Strategie 3: Batterij opladen

Ontspannen. Bewegen, sporten, gezond eten, pauzes, voldoende slapen. Bewustwording van het belang daarvan in een team kan inspireren om ook privé gezonde keuzes te maken: een creatieve hobby, ademhalingsoefeningen. Ook op teamniveau zijn activiteiten voor het opladen van de batterij mogelijk: wat te denken van yoga-oefeningen in groepsverband?

Strategie 4: Vergroten van energiegevers

Even stilstaan bij wat er op het werk energie geeft kan al helpen om er meer van te genieten. Wie van dit genieten een gewoonte maakt doet zichzelf helemaal een plezier. “Vroeger schreef ik voor ik naar huis ging op wat ik allemaal niet af had gekregen. Nu schrijf ik na afloop van de werkdag drie dingen op die ik fijn vond die dag. En daardoor kom ik veel rustiger thuis.”

Strategie 5: Toevoegen van energiegevers

Nieuwe energiegevers. Soms kunnen teamleden eenvoudig nieuwe energiegevers toevoegen aan hun eigen vel papier. Door bij andere teamleden te kijken en zich bewust te worden van wat er al is. Of door een andere taakverdeling of  het organiseren van feedback of teamactiviteiten.